SK TEMPO PRAHA obhájil titul mistra ČR v minigolfu

26.07.2011 22:56

 

MČR + 6.kolo 3D Extraligy –– GC 85 Rakovník – 22. - 24.7. 2011

 

A je to tady. Vrchol sezóny těch nejlepších českých a moravských minigolfistů se odehrál v předposledním červencovém týdnu v moderním minigolfovém kombi-areálu královského města Rakovník. Právě sem bylo znovu po čtyřech letech přiděleno pořádání Mistrovství České republiky v minigolfu, jehož dějištěm byla dvě hřiště, eternitový miniaturgolf a betonový minigolf.

Letošní průběh dlouhodobé části extraligové soutěže smíšených družstev se vyvinul tak, že o titulu mistra ČR se mělo rozhodnout právě na tomto posledním turnaji, který sezónu 2010/2011 uzavíral. Nejlepší výchozí pozici měl klub SK Tempo Praha, který vévodil tabulce od prvního podzimního kola a na svého nejbližšího, a vlastně už i jediného soka, tým MGC Olomouc, měl náskok tří bodů. A to znamenalo, že si pražští hráči mohli s Hanáky dovolit i prohrát a být za nimi o jedno místo zpět, jelikož na MČR jsou mezi jednotlivými místy dvoubodové rozdíly.

Ale podle tréninkového přístupu obhájců titulu bylo zřejmé, že jeho hráči nechtějí hrát jen na údržbu.

Startovní pole bylo na slavnostním zahájení, jehož hlavním protagonistou byl Jaroslav Řehák a jeho pohled do historie minigolfových mistrovství, rozděleno do dvou skupin, „A“ a „B“, přičemž všichni hráči, hrající ligové soutěže družstev, byli zařazeni do skupiny „A“, která první hrací den hrála dva okruhy na miniaturgolfu a jeden na minigolfu. Druhý den si to obě skupiny vyměnily, aby po šesti odehraných okruzích byl znám šampión v soutěži smíšených družstev, které se také týká tato reportáž.

První okruh na miniaturgolfu se nejlépe vydařil hráčům z klubu 1. DGC Bystřice pod Hostýnem a GC 85 Rakovník, kteří spolu shodou okolností bojovali o celkové třetí místo a zisk bronzových medailí. Dva údery za nimi už ale byli Olomoučtí a o další dva údery hráči pražského Tempa. Na pátém místě byl klub z moravské metropole - MGC 90 Brno.

Souboj o titul ve druhém okruhu na betonovém minigolfu začal vcelku poklidně. Až do chvíle, kdy jako třetí v pořadí za SK Tempo Praha nastoupil Josef Vozár, který si vzal k srdci známé rčení hokejové legendy, trenéra Ivana Hlinky, který říkal: „Začneme na plno a postupně budeme přidávat…“. Od první dráhy začal sázet jedno „eso“ za druhým, samozřejmě doprovázené příslušně hlasitým povzbuzujícím výkřikem, čímž vyhecoval a nastartoval i své spoluhráče k vynikajícímu výkonu a dalo by se říci, že v této chvíli se definitivně rozhodlo o titulu Mistra ČR. Jeho konečných 24 úderů dalo základ k 15ti úderovému náskoku na MGC Olomouc, který od té chvíle už jenom ztrácel a v žádném dalším okruhu nedokázal náskok Tempa byť jenom snížit. Naopak. Tempo okruh od okruhu přidávalo ke svému náskoku další a další údery, až se po šesti okruzích rozdíl zastavil na čísle 46. Ale Tempo chtělo zvítězit i v tomto posledním turnaji, aby jeho triumf byl dokonalý. Jenže i domácí Rakovník se rozehrál k výbornému výkonu, a tak nemělo Tempo nic jistého. Sice si na čele, díky famóznímu výkonu na „betonu“, drželo před domácími náskok osmi úderů, ale to ještě nic neznamenalo. Vždyť rakovničtí byli motivovaní vidinou zisku bronzových medailí. I proto sliboval tento šampionát napětí až do samého konce.

Ve třetím okruhu na miniaturgolfu zahrálo Tempo jen průměrný výsledek, a tak se na něj domácí tým dotáhl na rozdíl pouhých dvou úderů. Boj o medaile nevzdávala ani Bystřice, třetí okruh zahrála velmi slušně a Rakovníku tak přes noc dýchala na záda s odstupem čtyř úderů. MGC Olomouc už ztrácel na první Tempo úderů osmnáct, MGC 90 Brno tabulku uzavíral na pátém místě.

Druhý finálový den se začínalo na „betonu“ a podle očekávání jej Tempáci opět zahráli nejlépe ze všech. Proto domácím na čele zase odskočili na rozdíl osmi úderů. Další tři údery pak ztratila Bystřice v souboji o bronz na Rakovník a rozdíl mezi nimi už byl sedm úderů. MGC Olomouc po „betonu“ ztratil na Tempo dalších 11 úderů a na projevu celého týmu bylo vidět, že boj o zlato už jeho hráči vzdali. Zato GC 85 Rakovník ještě neskládal zbraně a stůj co stůj chtěl Tempu jeho mistrovské oslavy pokazit svým plánovaným vítězstvím v tomto turnaji. Ale Tempo o tom nechtělo ani slyšet a svým nejlepším výkonem na miniaturgolfu udrželo domácí „Raky“ stále na stejném, osmiúderovém odstupu. Bystřičtí hráči se ke své škodě nedokázali vypnout k nějakému nadprůměrnému výkonu v tomto pátém okruhu a na Rakovník opět ztratili další čtyři údery, celkem tedy už jedenáct, což jim před posledním okruhem na „betonu“ na zisk konečného bronzu nedávalo moc velké naděje.

Poslední okruh se už nesl ve znamení Tempáckých mistrovských oslav. Jeho hráči, dobře si vědomi toho, že na „betonu“ v průběhu šampionátu žádný z týmů nezahrál lépe než oni, hráli klidně, uvolněně a hlavně přesně. Na domácí klub získali dalších osm úderů a po odehrání poslední jamky se tak mohli oddat zaslouženému pocitu radosti ze zisku celkově pátého titulu mistra ČR, čtvrtého v řadě. Tím se SK Tempo Praha zařadil mezi minigolfové legendy po bok takových klubů, jakými svého času byly SKDG Chomutov, který dokázal zvítězit sedmkrát v řadě, GC 85 Rakovník, tomu se to podařilo pětkrát, MGC Olomouc a další.

Vraťme se ještě ale k tomuto šampionátu. I Bystřice pod Hostýnem už v závěru rezignovala, a za Rakovníkem po šestém okruhu zaostala o propastných 20 úderů, čímž v celkové tabulce skončila na nepopulárním čtvrtém místě. Páté místo v turnaji i v celkové tabulce obsadil MGC 90 Brno. Do konečného sumáře nám ještě schází umístění týmu MGC Olomouc. Jeho čtvrté místo v turnaji bylo pro mnohé velkým překvapením a pro hráče a jeho příznivce i značným rozčarováním. Nutno ale podotknout, že MGC Olomouc hrál oslaben o dva hráče základní sestavy, což se jistě na jeho konečném umístění projevilo.

Jaký tedy byl minigolfový ročník 2010/2011? Určitě dramatický a vyrovnaný jako i v minulé sezóně. Alespoň na prvních dvou místech. I když po prvním podzimním kole se zdálo, že klub 1.DGC Bystřice pod Hostýnem se rozvzpomene na své lepší časy a bude dělat na špici vítr. To se sice v jarní části EL nepotvrdilo, ale nakonec se ukázalo, že jejich druhé místo v prvním EL kole bylo pro konečný výsledek soutěže rozhodující. SK Tempo Praha si totiž díky tomu, počas průběhu soutěže před MGC Olomouc, udržoval tříbodový náskok, který až na posledním turnaji na Mistrovství ČR dokázal navýšit na konečných devět bodů. A to jen díky čtvrtému místu MGC Olomouc. Rovněž souboj o bronzovou příčku byl dlouho otevřený. Ve hře byly až do posledního turnaje tři týmy. 1. DGC Bystřice pod Hostýnem, GC 85 Rakovník a MGC 90 Brno. Ze zisku bronzových medailí se ale nakonec radoval GC 85 Rakovník, který dokonale zúročil nejen znalost domácího prostředí ale i zkušenosti jeho hráčů. Bystřice pak obsadila místo čtvrté a nováček soutěže, MGC 90 Brno, místo páté. Nutno také zmínit slovenský tým ŠK Adara Trnava, který se po nesmělém úvodním rozkoukávání proměnil v dravou rybku a nejednomu týmu v průběhu soutěže zle zatápěl a nakonec i sebral důležité body. Své by mohly vyprávět týmy MGC Plzeň a 1. DGC Bystřice pod Hostýnem „B“. Oba tyto celky naší nejvyšší soutěž minimálně na rok opouštějí.

Co říci závěrem? Podle výsledků posledních dvou ročníků se zdá, že minigolfová špička se vyrovnává, a tak se můžeme těšit na další dramatický a napínavý ročník, jehož první kolo se v září bude odehrávat na miniaturgolfovém hřišti MGC Olomouc na Lokomotivě. Po té bude následovat zimní přestávka, ve které bude mistrovské Tempo na konci září reprezentovat naší republiku na Evropacupu v italském Vergiate. Tak jim držme palce.

 

                                                                                                                                                                                -JVTP-