Moravia Tour Olomouc

06.05.2011 09:09

Po půlroční odmlce jsme se určitě všichni zase těšili na turnaje  z řady Moravia Tour, které jsou druhé nejvyšší minigolfové turnaje v České republice.

Prvního letošní turnaje Moravia Tour konaného v neděli 1.5.2011 se zúčastnilo 73 hráčů.

Sobotní trénink probíhal za příjemného slunečného počasí, i když po 18 hodině se zvedl vítr a začalo pršet. Toto nepříjemné počasí vydrželo až do ranních hodin, kde díky nepříjemnému dešti a chladnému počasí se polovina startovního pole rozehrání vzdala. Turnaj začal za mírného deště ve stanovených 8:00 hod. S přibývajícím časem se počasí zlepšovalo. V průběhu turnaje bylo ještě několik přeháněk, ale naštěstí se nemusel turnaj přerušovat.

První deštivé kolo bylo pro hráče velmi nepříznivé a pomohlo ke špatným výsledkům, ale s odehranými koly se většina výsledků zlepšovala.

Liga po prvním kole ukazovala na dva týmy, které budou soupeřit o první místo. Byly nimi týmy MGC Olomouc „B“ a MGC Jedovnice „A“. Olomouc zahrál v prvním deštivém kole lepší než průměrné týmové kolo turnaje a to 121 úderů. Jedovnice 125 úderů. Dalšími podobně hrajícími týmy byly ME Blansko (134 úderů) a KDG Tovačov (133 úderů). O pátou a šestou příčku mezi sebou během turnaje soupeřily 1.MTGC Prievidza obsazená pouze slovenskými hráči (136 úderů) a MGC `90 Brno „B“ (143). Sedmá příčka zůstala od samého začátku turnaje týmu MGC Jedovnice „B“, který hrál pouze ve čtyřech hráčích.

Druhé kolo přineslo mnoho zvratů, lépe řečeno si všechny tyto zmíněné dvojice své pozice prohodili. Pro tým 1.MTGC Prievidza se toto prohození stalo osudné a do dalších bojů už nezasáhl a celkově se umístil na 6 místě. Brněnský tým MGC `90 Brno „B“ se při jemně zlepšujících se výsledcích, nedosáhl během celého turnaje na lepší jak páté místo. Ovšem první 4 teamy v bojích o stupně vítězů pokračovali a celý děj se dramatizoval.

Ve třetím kole tým MGC Jedovnice „A“ zahrál 123 úderů a tím si udržoval první pozici, zatímco se MGC Olomouc svým špatným výsledkem 130 úderů posunul na druhé až třetí místo s KDG Tovačov, který zahrál výborných 117 úderů. ME Blansko se svými 122 údery posunulo na čtvrtou pozici. Ale to nic neznamenalo, neboť nás čekalo poslední kolo, které přináší většinou s sebou mnoho zvratů. Ani zde tomu nebylo jinak. Tým Tovačova po špatném kole (132) se posunul zpět na čtvrtou pozici, při čemž ME Blansko svými 120 údery postupovalo výše, ale nakonec to na lepší než třetí místo nestačilo. Týmu MGC Jedovnice „A“ se 129 údery se nepodařilo udržet vedoucí pozici a překonal jej MGC Olomouc o jediný úder (díky 120 úderům v posledním kole). Takže opravdu bylo na co koukat…

Celkové pořadí I.Ligy Družstev je následující:

1. MGC Olomouc (22bodů),  2. MGC Jedovnice „A“ (18,5), 3. ME Blansko (16), 4. MGC `90 Brno „B“ (11,5), 5. KDG Tovačov (10), 6. 1.MTGC Prievidza (5), 7. MGC Jedovnice „B“ (4).

 

Seniorská liga byla v obdobném duchu. Od prvního kola až po poslední se na čtvrté pozici držel tým 1.DGC Bystřice pod Hostýnem. Do obdobné situace se dostal i tým MGC Jedovnice, který obsadil třetí místo a o první a druhé místo se sváděl boj mezi týmy MGC Olomouc a KDG Tovačova. Po prvních dvou kolech vedli Tovačovští senioři (69, 74) o tři údery před jejich rivalem z Olomouce (72, 74), ale ve třetím kole kdy Tovačov pochybil (76), tým Olomouce zahrál průměrné kolo (73) a tím se vyrovnal na tým Tovačova. Poslední kolo ukázalo, že tým Olomouce je v lepší formě a výsledkem posledního kola 69 úderů si zlato doma ponechal. KDG Tovačov svými 72 údery už nedokázal na takovýto výsledek reagovat a skončil stříbrný.

Celkové pořadí I.Ligy Družstev seniorů je následující:

1. MGC Olomouc (15bodů),  2. KDG Tovačov (9), 3. MGC Jedovnice (6), 4. 1.DGC Bystřice pod Hostýnem(3)

Soutěž jednotlivců byla od druhého okruhu velmi napínavá, jelikož hned čtyři hráči byli naskládání v jednom úderu (Mlčoch O., Mlčoch M., Vyška, Straško), proto s každým přibývajícím kolem se tlak mezi těmito čtyřmi hráči stupňoval a dle jejich úspěšné hry nechtěli mezi sebe nikoho dalšího pustit. Nejlépe si z těchto hráčů vedl Marián Straško, který díky výbornému úderu na poslední dráze se dorovnal na Martina Mlčocha (89 úderů) hrajícího za 1.DGC Bystřice pod Hostýnem, se kterým následně šli na rozstřel. V rozstřelu si lépe vedl domácí Marián Straško, který po úspěšném zdolání druhé dráhy (loping) vybojoval první místo. Na třetím místě skončil se součtem 90 úderů Ondřej Mlčoch z 1.DGC Bystřice pod Hostýnem. Čtvrté místo obsadil Miroslav Vyška hrající za tým ME Blansko (91).

Juniory a celkově i absolutní kategorii mužů ovládl Marek Smejkal hrající za MGC Olomouc s famózním výkonem 86 úderů. Na druhém místě v kategorii juniorů se umístil jeho týmový kolega Jiří Staněk s 91 údery a třetí místo patřilo Adamu Doležálkovi (ME Blansko) - 98 úderů.

Žáky vyhrál Jan Juroszek hrající za MGC Holešov, který byl bohužel ve své kategorii jediný – výsledek měl 104 úderů.

V seniorech vyhrál dlouholetý reprezentant své kategorie a jeden z nejlepších coachů České republiky, domácí Ladislav Švihel s 92 údery. O dva údery za ním zaostal Leopold Holub hrající momentálně za MGC Jedovnice, který pokud se nemýlím, sobotní trénink vůbec neabsolvoval. Třetí místo si vybojoval Milan Vymazal z KDG Tovačov svými 95 údery. O jediný úder tak utekl domácímu Václavu Vaňákovi s 96 údery.

V kategorii seniorů 2 se na prvním místě umístil Jiří Karásek hrající za KDG Šternberk s 97 údery, na druhém místě se umístil Josef Rimpler (MGC Jedovnice) s 99 údery a na třetím místě se umístil Zdeněk Rejhon hrající za SK Mlýn Přerov, který jen tak tak unikl se 105 svým pronásledovatelům Řehulkovi a Svobodovi, kteří měli po 106 úderech.

Absolutní kategorii mužů ovládl svým famózním výkonem Marek Smejkal (86), Druhý byl jeho týmový kolega Marián Straško (89) a třetí skončil Martin Mlčoch rovněž s 89 údery.

V ženách se na prvním místě umístila Ludvika Bětíková (101), na druhém místě Šárka Šíblová (103) a na třetím místě Alena Šustová (107).

V Seniorkách se na prvním místě umístila Dobrunka Lépová (105), na druhém Danuše Henklová se 111 údery (obě hráčky hrají za MGC Olomouc) a na třetím místě Vlasta Pargáčová (Start Kopřivnice) se 117 údery.

V juniorkách se jako jediná účastnice umístila na prvním místě Karolína Jandová se 105 údery.

Absolutní kategorii žen ovládla Ludvika Bětíková (MGC Olomouc) – 101 úderů, na druhém místě se umístila Šárka Šíblová (KDG Tovačov) – 103 úderů, na třetím místě se po rozstřelu umístila Dobrunka Lépová (MGC Olomouc) nad Karolínou Jandovou (1.DGC Bystřice pod Hostýnem) obě s výkonem 105.

Celkový počet žen účastnících se Moravia Tour v Olomouci byl 8.

Celý turnaj probíhal v příjemné atmosféře a doufejme, že další turnaje Moravia Tour budou ještě lepší a bez nepříznivého počasí…

 Marián Straško