Reportáž z 1. Grand Prix Ostrava

30.04.2011 09:19

 

Po půlroční odmlce se opět o slovo přihlásila nejvyšší česká minigolfová soutěž, která si dala dostaveníčko ve slezské metropoli Ostravě. Turnaj byl naplánován na velikonoční neděli 24. dubna a zejména loňský mistr a lídr tabulky po podzimním kole SK Tempo Praha neponechal nic náhodě a i když část jeho výpravy hrála již open konaný minulý týden, tak se na východ vydali již ve středu. Ostatní týmy se do dějiště velké bitvy, kterou první jarní kolo přineslo, sjížděly ve čtvrtek popřípadě v pátek, části některých týmů dokonce na trénink stačil jediný sobotní den k velice slušnému výsledku, kde za všechny můžeme jmenovat Martina Žaloudka, který nebýt „pětadvacítky“ v posledním kole, tak by zcela jistě stál na stupních vítězů. Podle skvělých výsledků v tréninku, a některými jedinci bylo hřiště přirovnáváno ke kopřivnickému hřišti, na němž padl světový rekord, se mohlo zdát, že výsledků, točících se kolem průměru okolo 20 úderů, by mohlo být povícero. Jenže jednalo se o první turnaj, řada hráčů ještě nechytla to správné herní tempo a výsledky z tréninku byly ty tam. Jediným, kdo dokázal průměr kolem 20 úderů udržet a dokonce jej o jeden úder pokořit a tedy se 79 údery a novým rekordem hříště zvítězil, byl fenomenální Marián Straško, který svůj famózní výkon v posledním kole korunoval „18kou“. Pojďme se ale nejprve podívat na soutěž družstev.

            Po slunečných tréninkových dnech se hráči probudili do nedělního zataženého rána, což za normálních okolností by vytvořilo na nejednom čele nějakou tu vrásku, ale areál ostravského hřiště byl zastřešený, takže krom snížení teploty oproti tréninku zhruba o 10 stupňů (a tedy nutné reakci kaučů na přípravu míčů) se nebylo čeho bát. První kolo proběhlo v opatrném duchu a do vedení se dostal o úder před obhájce MGC Olomouc. Na třetí místo se dostal GC 85 Rakovník, který se chopil náskoku jednoho úderu před Bystřicí pod Hostýnem „A“, u které to po propadáku na podzim nevypadalo na žádný další úspěch. Páté a šesté místo patřilo nováčkům z Brna, respektive Plzně, sedmé místo drželi slovenští sousedé z Trnavy a na chvost se propadlo bystřické „béčko“. Od druhého kola se již týmy otrkaly a kromě zlepšené atmosféry na hřišti přišly i lepší výsledky, kde výborným kolem 106 úderů si upevnil vedení na špici MGC Olomouc, který si utvořil náskok 4 úderů na mistra z Prahy. 105ti údery se blýsklo bystřické „Áčko“, což byl nejlepší týmový okruh turnaje a vyhoupli se na třetí místo a zapojili se do boje o vítězství. Na čtvrté místo poskočilo Brno, které se dostalo před Rakovník, který spadl až na páté místo. Ve spodní části výsledkové listiny se odehrával boj mezi Adarou Trnava, bystřickým „béčkem“ a Plzní, přičemž hráči ze Slovenska si poměrně bezpečně hlídali šestou pozici.

            V druhé polovině soutěže stále nepřicházel obávaný tlak hráčů z Prahy a díky průměrnému kolu 112 nemohli žádný významný progres očekávat. Na tuto hozenou rukavici nezareagovala ani Olomouc, která sice navýšila svůj náskok o další úder, avšak náskok pěti úderů dával tušit, že před posledním kolem ještě není nic rozhodnuto. Tím spíše, když se na Pražany dotahovalo bystřický „A“ tým, který na Tempo ztrácel pouhé tři údery. O malý kus dál sváděl souboj o čtvrté místo Rakovník s Brnem, mezi kterými byl předposledním kolem rozdíl jednoho úderu. Šesté místo si upevnila Adara Trnava, sedmé místo patřilo béčku Bystřice a výsledkovou listinu uzavírala Plzeň, která kvůli nepovedenému poslednímu okruhu na tomto místě zůstala. Pořadí se neměnilo ani na sedmém a šestém místě. Po souboji nakonec čtvrté místo uzmul GC 85 Rakovník, páté místo zbylo na MGC 90 Brno. Na počátku posledního kola nebylo nic rozhodnuto, Davidu Bílkovi z Olomouce se příliš nevyvedl úvod okruhu a mohlo se zdát, že se pronásledovatelé blíží. Avšak Olomouc podržel pár Ján Tolarovič a Marek Smejkal svými „21kami“, lehký vzruch opět přivodil Jakub Fantal, který zahrál 25, avšak Olomouc se nemusela bát, jelikož na konci měla bezchybného Mariána Straška, který jak již bylo výše zmíněno, svůj výtečný výkon korunoval „18kou“ a bylo vymalováno. Druhé Tempo nakonec za Olomoucí zaostalo o tři údery a může ho mimo jiné mrzet zdravotní indispozice Josefa Vozára, který pro nemoc nemohl podat 100% výkon a musel v průběhu třetího okruhu střídat a také dvou trojek po sobě v posledním okruhu, které se přimotaly Milanu Lipmannovi do „scorekarty“. Na bronzový stupínek nakonec vystoupil tým  Bystřice „A“, který mohl litovat slabšího prvního kola, přesto v jeho hře byl vidět znatelný posun od bezduchého výkonu na podzim v Rakovníku. Po druhém kole smíšené extraligy tak v čele zůstává Tempo Praha, na druhé místo se vyhoupl vítěz Grand Prix Ostrava MGC Olomouc, třetí místo patří Rakovníku, čtvrtá je Bystřice pod Hostýnem „A“, průběžná pátá pozice je obsazena týmem MGC 90 Brno, šesté místo se 4 body dělí zbývající týmy Adary Trnava, Bystřice pod Hostýnem „B“ a MGC Plzeň.

            Co se týče nové soutěže extraligy žen, oplatily vítězkyně poháru mistryň z Brna podzimní porážku svému rivalovi z Bystřice pod Hostýnem a oba týmy se srovnaly na 6 bodech před nadcházejícím Grand Prix. Brňanky, které jsou základním stavebním kamenem i extraligového smíšeného výběru Brna, nedaly v tomto kole Bystřickým děvčatům v čele se skvěle hrající Petrou Kouřilovou šanci a zvítězily o plných 19 úderů. Na třetím a zároveň posledním místě se znovu umístil outsider soutěže ženský tým MGC Olomouc.

            V juniorské týmové soutěži potvrdil roli favorita tým MGC Olomouc vedený současným nejlepším juniorem v ČR Markem Smejkalem a nechal za sebou mladý tým, kterému se podařilo vyhrát na podzim v Rakovníku, tedy tým MGC Holešov, který díky podzimnímu úspěchu si udržel jednobodový náskok v čele průběžné tabulky. Třetí místo získali junioři Bystřice pod Hostýnem, poslední místo zbylo na tým Hradeckých Orlů.

            V rámci jednotlivců stojí za to ještě jednou vyzdvihnout úctyhodný výkon Mariána Straška, který součtem 79 úderů utvořil nový rekord hřiště, který je ještě cennější tím, že byl vytvořen na prvním velkém turnaji sezony. Nejbližším pronásledovatelům „naložil“ 6 úderů. Mezi tyto hráče se řadil olomoucký David Bílek a rodinný klan Ječných, kde po rozstřelu v mužské tak absolutní kategorii bral nakonec druhé místo otec Milan na úkor syna Martina. David Bílek skončil čtvrtý. Výborný výkon a absolutní vítězkou ženské kategorie s 86 údery se stala Petra Kouřilová, která za sebou nechala druhou Janu Nakládalovou z Brna a třetí její týmovou kolegyni Simonu Handlovou. V kategorii seniorů zvítězil rovněž výkonem 86 olomoucký Aleš Vítek, který o úder pokořil Zdeňka Andra z Rakovníka. Bronz putoval zásluhou Bohumila Pokorného do Prahy. A do třetice výkon 86 a vítěz juniorské kategorie Marek Smejkal z Olomouce. Ten za sebou nechal druhého kolegu z týmu Jiřího Staňka, z bronzu se radoval zástupce slovenské minigolfové líhně Miroslav Čibik. Žáky s přehledem opanoval bystřický Matěj Novák, který rozdílem třídy porazil stříbrného Lumíra Bendu mladšího z Plzně a bronzového Jana Juroszeka z Holešova. V kategorii senioři dva zvítězil Jiří Karásek ze Šternberka, druhé místo patří Josefu Rimplerovi z Jedovnic a bronz Vladimíru Sedláčkovi z Bystřice. V kategorii seniorek se dámy poskládaly v následujícím pořadí – Vlasta Pargáčová z Kopřivnice, Danuše Henklová a Dobrunka Lépová z Olomouce. A konečně v kategorii juniorek se z vítězství radovala Ema Blažková z Olomouce, která nechala za sebou bystřické Karolínu Jandovou a Lucii Pavelkovou.

            První jarní Grand Prix přineslo napínavé souboje takřka ve všech kategoriích a můžeme se těšit, co nám minigolfové souboje nabídnou již za tři týdny na významně těžším hřišti v Plzni, než bylo to ostravské. Zejména boj v nejprestižnější extralize získal vítězstvím Olomouce nový náboj, uvidíme jak dosavadní mistr z Prahy odpoví na plzeňské půdě na olomoucké vítězství, popřípadě zda-li bystřické probuzení je pouze výkřikem do tmy nebo se můžeme těšit, že jako v minulých sezónách bude znovu významně promlouvat do bojů o nejvyšší příčky. Sezonu dobře rozjel i Rakovník, který zcela jistě po hubených letech by rád opět na konci sezony nějaký cenný kov získal. Pozadu nezůstane ani Brno, jehož kostru týmu tvoří nejlepší ženský tým pro rok 2010, což samo o sobě je dostatečně vypovídající vizitka. Domácí prostředí bude chtít zužitkovat Plzeň a vykročit tak k záchraně v soutěži. Uvidíme, co m se dá očekávat od nevyzpytatelné Trnavy, která vždy může překvapit. Otázkou je, s jakými cíli a týmem přijede bystřické béčko, které jak už se několikrát ukázalo také nelze podceňovat. Čeká nás tedy velmi zajímavý boj a všichni se můžeme těšit na blízké shledání nejlepších českých a slovenských minigolfistů a minigolfistek.

 

                                                                                                                                        Daniel Dvořák

 

Výsledky  ZDE