Zpráva z NC Bad Münder 2013

26.05.2013 09:25

Nations Cup Bad Münder / Německo 2013

 

Ve dnech 18.-19.5 2013 se v německém lázeňském městečku Bad Münder uskutečnil Nations cup (pohár národů), který slouží jako prověrka a především jako přípravný turnaj pro nadcházející Mistrovství světa, které se uskuteční v srpnu téhož roku.

Česká dospělá reprezentace odjela po dlouhých osmi letech na tento turnaj v plném složení. Ba dokonce se podařilo odjet s kvalitně obsazenými dvěmi družstvy.

Vzhledem k pouhých dvěma dnům tréninku, které si mohla výprava z časových důvodů jednotlivých hráčů dovolit se nedalo očekávat obsazení některé z medailových pozic. Náš záměr byl především, dobře poznat jednotlivá hřiště a vyzkoušet některé nováčky v reprezentaci.

 

Německo jako pořádající země, měla pro toto mistrovství jednoduchý záměr, a to nastavit eternitové dráhy pokud možno co nejtěžší a filzové dráhy pokud možno co nejjednodušší.   Domnívám se, že tento záměr se jim povedl na výbornou. Dle mého názoru Německo k tomuto kroku přistoupilo z prostého důvodu, a to porazit na filzu Švédsko, což se pořádající zemi na tomto povrchu ještě nikdy nepodařilo.

 

Osobně jsem zřejmě obtížnější eternitové hřiště ve své kariéře nezaznamenal. Pro přiblížení použiji příklad z karabachu (jindy celkem jednoznačně esovatelné dráhy), který je nastaven tak, že zadní hranka cílového prostoru je na nejnižší možné povolené hranici. Tím pádem je přepad míčku při lehce nepřesné ráně okamžitě mimo cílový prostor. Tím pádem se ze zdánlivě jednoduché a snadno esovatelné dráhy, stane jamka, na které se chyba může přihodit velmi snadno a rychle. Takovýchto podobně nastavených drah se na hřišti najde spousta. Eternitové hřiště je v podstatě úplně jiné než na loňském mistrovství světa juniorů. 

 

Jen pro srovnání, německá reprezentace před NC na těchto hřištích měla cca 12 dnů tréninku + dva turnaje na filzu. Naše reprezentace pouze dva. Z tohoto pohledu beru naše vystoupení za uspokojivé.

 

Po této zkušenosti je více než jasné, že pokud má česká dospělá reprezentace konkurovat těm nejlepším na světě, musí dát do přípravy o mnoho více. Nedovedu si představit, že bychom měli šanci na úspěch v podobě medaile, pokud bychom se NC nezúčastnili.

 

Teď k samotným výsledkům.

Česká republika 1 ve složení Nakládalová, Majkus, Ječný, Molnár se umístila celkově na 6.místě, když v boji o 5.místo se Švédskem prohrála o jediný úder.

Švédska reprezentace měla na trénink v podstatě stejně času jako ta naše a bylo jasně patrné, že pokud máme stejné podmínky, jsme schopni konkurovat i takové minigolfové velmoci jako je Švédsko.

 

Česká republika 2 ve složení Smejkal, Jandová, Libigerová, Staněk se umístila na 7. místě, když si v boji o tuto příčku celkem bez problému poradila s týmem Rakouska.

 

V kategorii jednotlivců stojí za zmínku pěkné 3. místo Karolíny Jandové v kategorii žen, která jako nováček v dospělé reprezentaci předvedla velmi kvalitní výkon.

Dále také Zdeňka Majkuse, který předvedl vyrovnaný a kvalitní výkon, který dává naděje do srpnového mistrovství na dobré umístění. 

 

Na závěr bych rád poděkoval všem hráčům a především kaučům za dobrý přístup a ochotu reprezentovat naši zemi.

Věřím, že naše reprezentace má v tomto roce kvalitu na to přivézt alespoň jednu medaili. A přerušit tak dlouhých 15 let bez cenného kovu pro dospělou reprezentaci.

 

Martin Ječný

Vedoucí dospělé reprezentace